2010. november 26., péntek

Advent-Karácsony

Nagy Sándor,
lelkipásztorunk

Nagy Sándor lelkipásztorunk ünnepi gondolatai

Már elkészítettem gyülekezetünk Advent-Karácsonyi programját, a hívogatást végezzük. Ebben a nagy lázban, az gondolkodtat, vajon kit is érdekel, ami a lelkipásztornak olyan nagy buzgósága kell, hogy legyen- az, hogy az evangélium örömüzenete mindenkihez eljusson,- ha máskor nem is legalább ilyenkor Karácsony táján. Az üzletek már ünnepről beszélnek, van már bőven szaloncukor, mikulás figurák, karácsonyi díszletek, gyertyák, adventi koszorú, azt olvastam már a fenyőket is kezdik vágni és lassan árulják.

A városok, gondolom, már fényárban úsznak, ahogy lenni szokott. Mi idősebbek szerényebb karácsonyhoz szoktunk, alma dió, mogyoró és szaloncukor, játék csak a tehetősebb gyerekeknek. Nagy örömöt jelentet a Karácsonyi kántálás, és a Betlehemezés, ami ma már csak nagyon ritka helyen maradt meg, jó lenne feleleveníteni, nem csak könyvekből olvasni erről.

Magam is nagyon várom, mind családi, mind gyülekezeti közösségben vajon leszünk-e lelkileg gazdagabbak, mert sokszor átéltem, hogy a Karácsony és az előkészület nem volt más csak egy nagy rohanás az árral. Nagyon vágyom meghitt boldog Karácsonyra, ahogy szoktuk is egymásnak kívánni: Boldog Karácsonyt.
Mi is kell ehhez? Úgy gondolom elsősorban lelki elcsendesedés. Az Advent ezt szolgálná mindnyájunk számára, lelki készülés Karácsonyra. Mi reformátusok énekeljük is Adventi énekünkben: "Jer, áldott vendég, várunk tégedet! Tisztítjuk a te utadat, Egyengetjük a te ösvényedet."

Tartunk is Adventi estéket, meggyújtjuk mind a négy vasárnapon az Adventi koszorú négy gyertyáját sorban, lesz reménységgel Adventi vásár is a gyülekezetben, valóban minden adventről fog szólni. Kérdés azonban az, hogy az igazi Advent a Jézus várása, szívembe fogadása megtörténik-e, hogy igazán Boldog Karácsonyom lehessen, amikor is igaz szívvel énekelem: ”Karácsony ünnepében, Karácsony ünnepében örvendezzünk szívünkben, Mert Isten Ő szent Fiát, Mert Isten Ő szent Fiát. Adta meg nekünk testben.”


Úgy gondolom, hogy lelkibb legyen a Karácsonyom, amire sokan vágyunk, azzal kell kezdeni, hogy igyekezzek az életemet egyre több lelki dologgal megtölteni. Például, ne az ajándékozás láza töltsön el, ne a boltokat ostromoljam, hanem akarjak több lelki ajándékot adni szeretteim felé, abban úgy is olyan nagy hiány van, több szeretetet, több megértést, több elfogadást, több odafordulást. Ne, hogy azt gondoljam, hogy karácsonykor többet kell enni, ezért csak az étel és ital körül forogjon a gondolatom, hanem gondoljak arra, akiknek minden napos gondjuk még a kenyér is. Jó lenne legalább ilyenkor arra gondolni, amit az Úr Jézus mindnyájunktól elvár, akik Őt követjük: hogy lássuk meg az éhezőt, vegyük észre a szomjazót, fogadjuk be a hajléktalant, látogassuk meg a beteget, menjünk el a börtönben lévőhöz. Vagy arra gondoljak, hogy karácsony táján mindent meg kell tennem, amit egész évben elmulasztottam, itt az ideje az igazi vendégjárásnak
Próbáljuk életünket átrendezni a Bibliai elvárásoknak megfelelően, akkor biztos, hogy a karácsonyom is átrendeződik, és nem én leszek és a család a középpontban karácsonykor, hanem az, akiért van Karácsony: Jézus, akit Isten azért küldött el a földre, hogy Megváltóm legyen.

Így készüljünk és ünnepeljünk együtt minden testvérrel, aki vallja, és szeretné vallani, hogy Jézus az Isten Fia, az ő személyes Megváltója, aki meghalt értem a Golgotai kereszten, hogy nekem örökéletet szerezzen. Minden alkalom ezt szolgálja a gyülekezetben, melyre hívogatunk a hozzá való fordulást, és a hálaadást, hogy mit tett velem Isten Jézus érdeméért, akinek születésnapját ünnepelem Karácsonykor.
Jusson eszünkbe egyik énekünk sora: ”Ó jöjjetek hívek ma lelki nagy örömmel, a jászolhoz Betlehembe jöjjetek el! Megszületetett az angyalok királya. Ó jöjjetek, imádjuk, Ó, jöjjetek, imádjuk, Ó jöjjetek, imádjuk az Úr Krisztust.”

Áldott Adventi lelki készülést, és örömteli Karácsonyt!
Nagy Sándor ref.lp.
Nagyné Katona Katalin ref.lp.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése